Energie

Scherp blijven op energievlak

Verduurzaming van de energievoorziening is een belangrijke rode draad in de bedrijfsvoering van Komkommerkwekerij Reijm & Zn. in Zevenhuizen. AgroEnergy helpt komkommerteler Jan Reijm om deze transitie vorm te geven én de energiekosten beheersbaar te houden. Het bedrijf wil niet alleen energieleverancier zijn, maar bovenal een partner van de teler. Om die reden ondersteunt EnergieSpecialist Jaco Gelderblom de ondernemer al jarenlang in zijn energiemanagement. Daarnaast bracht het managementteam van AgroEnergy deze zomer een bezoek aan de kwekerij.

Het bedrijf van de familie Reijm kent twee pijlers: de teelt van hogedraadkomkommers en de paprikateelt. De ‘paprikalocatie’ in Berkel en Rodenrijs omvat 8 hectare, het komkommerbedrijf in Zevenhuizen is 11,4 hectare groot. “We zijn aangesloten bij telerscoöperatie Oxin Growers en leveren sinds 2017 via de coöperatie aan Bakker Barendrecht, die weer aan Albert Heijn levert”, vertelt Jan Reijm (33), die het bedrijf runt met zijn vader Piet en oom Jaap. Daarnaast stapt Jans broer Martijn in 2025 in de VOF. “Nu we via Oxin Growers aan één afnemer leveren, hebben we het gevoel dat de goede kwaliteit van de hogedraadkomkommers meer gewaardeerd wordt. Dat zien we terug in de prijs die we voor onze komkommers ontvangen.”

Een goed contact met je afnemer is in de huidige tijd van groot belang, vindt Reijm. “Zo heeft Albert Heijn ambities op het gebied van duurzaamheid en brengen zij ook de CO2 -footprint van hun leveranciers in kaart. Daarin willen wij voorop lopen, duurzaam werken heeft prioriteit voor ons. Voorwaarde is wel dat er ook een economisch model achter zit.”

‘SPRINGT BUITENLAND IN DIT ‘GAT’ OF ACCEPTEREN WE DAT ER NIET MEER JAARROND KOMKOMMERS IN HET SCHAP LIGGEN?'

Verduurzamingsstappen

Het bedrijf zette de afgelopen jaren al flinke verduurzamingsstappen. Zo werd op beide locaties een tweede energiescherm geïnstalleerd en wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de switch van SON-T- naar LED-belichting. Ruim de helft van het komkommerbedrijf is voorzien van belichting. “En wanneer we elektriciteit moeten inkopen, kiezen we bewust voor groene stroom. In de meeste gevallen kunnen we echter voorzien in onze elektriciteitsbehoefte met de WKK’s. Op de paprikalocatie staan twee WKK’s, met een totaalvermogen van 4,8 MW. Ook het komkommerbedrijf heeft twee WKK’s, van in totaal 5 MW. De opgewekte stroom zetten we in voor de belichting, daarnaast leveren we terug aan het net.”

De ondernemers oriënteren zich op verdere verduurzaming van hun energievoorziening. Op termijn kunnen ze op de paprikalocatie gebruikmaken van geothermie, de verduurzamingsmogelijkheden voor het komkommerbedrijf worden nog onderzocht. “Dit plaatje is nog niet helemaal uitgekristalliseerd”, zegt Reijm. “Feit is wel dat we hier iets mee moeten, inzet van de WKK wordt in de toekomst minder interessant. Vanaf 2025 moeten we ook energiebelasting gaan betalen over het gas dat we in de WKK stoppen. Desondanks zullen de WKK’s de komende jaren nog wel blijven draaien, waarschijnlijk alleen in mindere mate. En het blijft ook een interessante tool om het elektriciteitsnet in balans te houden, bijvoorbeeld via de markten voor nood- en regelvermogen.”

Inspiratie voor bedrijfskoers

In deze transitie wordt Reijm intensief begeleid door AgroEnergy. Het bedrijf is duidelijk méér dan een energieleverancier. “Dat wíllen we ook zijn”, benadrukt directeur Rien Bot. “Als AgroEnergy ontsluiten we energiemarkten voor eindgebruikers, maar hebben we ook als doel om een partner te zijn voor de glasteler.” Dat krijgt concreet vorm door het koppelen van een EnergieSpecialist aan iedere teler die klant is bij AgroEnergy. Deze inhoudelijke specialist ondersteunt de ondernemer in zijn energiemanagement en helpt hem om de energiekosten binnen de perken te houden. Jan Reijm wordt al bijna tien jaar begeleid door EnergieSpecialist Jaco Gelderblom. “Via onze dienst BiedOptimaal verzorg ik dagelijks de biedingen op de elektriciteitsmarkten, voor de elektriciteit die Jan wil terugleveren”, zegt Gelderblom. “Regelmatig spar ik hier ook over

met Jan; na al die jaren hebben we aan een half woord genoeg. Daarnaast is Jan met zijn WKK’s actief op de markt voor noodvermogen en gaat hij binnenkort elektrisch vermogen aanbieden op de regelmarkt. Verder maakt hij gebruik van onze dienst EnergieMonitor, die hem een goed inzicht geeft in de gemaakte en toekomstige energiekosten. Als EnergieSpecialist houd ik in alle opzichten de vinger aan de pols. Ook informeer ik Jan over marktontwikkelingen. We sparren hierover en overleggen hoe we hier het beste op kunnen anticiperen.” De teler is zeer te spreken over de samenwerking met de EnergieSpecialist. “Dankzij Jaco blijven we continu opde hoogte van de ontwikkelingen op de energiemarkt en kunnen we tijdig bijsturen. Daarbij hebben we een hechte relatie opgebouwd, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.”

De partnerrelatie met AgroEnergy komt niet alleen tot uiting in de begeleiding door de EnergieSpecialist; ook het managementteam (MT) is nauw betrokken. Het voltallige MT van AgroEnergy bracht op 24 juli jongstleden een bezoek aan het komkommerbedrijf van Reijm. “Om als MT voeling te blijven houden met wat er speelt op de bedrijven en inzicht te krijgen in de uitdagingen die er liggen, bezoeken we meerdere malen per jaar een teler”, vertelt Rien Bot. “Deze bezoeken bieden ook inspiratie en input voor de koers die we als bedrijf varen en de energieoplossingen die we ontwikkelen. Ook nemen we de informatie mee in onze lobby richting de overheid.”

Reijm leidde het MT rond over zijn bedrijf en ging daarnaast in op de impact van de fiscale maatregelen die eraan zitten te komen. Dan gaat het onder meer om de eerdergenoemde energiebelasting op WKK-gas. “Die impact kun je wel berekenen vanachter je bureau, maar wordt veel concreter wanneer je dit van een teler hoort”, zegt Bot. “Het verhaal van Jan liet zien dat vooral de stapeling van maatregelen een flinke kostprijsverhoging tot gevolg zal hebben. Als AgroEnergy bekijken we hoe we hem hierin kunnen ondersteunen, ervoor kunnen zorgen dat deze stijging zo beperkt mogelijk blijft.” Volgens Reijm is het maar de vraag of het op termijn nog interessant
zal zijn om jaarrond te produceren. “Wellicht leveren we straks geen product meer in januari of februari. De hamvraag is of het buitenland in dit ‘gat’ springt of dat we met
zijn allen accepteren dat er niet meer jaarrond komkommers in het schap liggen?"

Sparren

Reijm is meer dan tevreden over de samenwerking met AgroEnergy. “Zij voelen voor mij als een partij die naast je staat en waarmee je kunt sparren. Dat houdt je als teler scherp op energievlak. En zo’n MT-bezoek versterkt dat gevoel van ‘partnership’ nog eens extra. Een partner als AgroEnergy geeft vertrouwen en houvast richting de toekomst. En ik weet wat ik aan hen heb. Dat is veel waard in deze tijden.”

Deel dit artikel
Terug naar artikelen