
Smaakpaprika's flink in de lift
Smaakconcepten zijn uitgegroeid tot een belangrijke pijler onder het paprika-assortiment van Rijk Zwaan. De concepten Sweet Palermo en Tatayoyo - die zich beiden kenmerken door paprika’s met een zoete, sappige smaak - wonnen de afgelopen jaren flink aan terrein. En nog steeds: smaakvolle paprika’s voorzien duidelijk in een consumentenbehoefte en helpen de paprikaconsumptie op te krikken. Rijk Zwaan zet daarom vol in op de doorontwikkeling van deze concepten én op de veredeling van nieuwe smaakpaprika’s.
Tekst: Ank van Lier
Fotografie: Sharon Schouten
Smaakpaprika’s zijn niet nieuw binnen het paprika-rassenpalet van Rijk Zwaan. Ruim tien jaar geleden introduceerde de veredelaar namelijk al het smaakconcept ‘Sweet Palermo’. “Je ziet al jarenlang een trend richting diversificatie in het groente- en fruitschap; consumenten willen steeds meer te kiezen hebben”, zegt Emiel Bronswijk, Crop Specialist Paprika bij Rijk Zwaan. “We zijn daarom gaan kijken naar de mogelijkheden om meer variatie te brengen in ons paprika-assortiment, op basis van de eigenschappen die genetisch besloten liggen in dit gewas. Dat leidde uiteindelijk onder meer tot het Sweet Palermo-concept. Het paprikaras Palermo RZ werd al jarenlang geteeld en aangeboden als groene paprika. Deze paprika’s langer laten rijpen, totdat ze rood zijn, bleek te resulteren in een geweldig smaakvolle paprika. Daarmee legden we de basis voor het Sweet Palermo-concept.”
Breed rassenpalet
Vandaag de dag omvat dit concept tientallen zoete puntpaprika-rassen, die zich kenmerken door een zoete smaak en uitermate sappige vruchten. “Deze combinatie doet het ‘m”, zegt Erwin Weerheim, Crop Specialist Paprika en wereldwijd Crop-Coördinator hightech Paprika bij Rijk Zwaan. “We stellen als veredelaar hele hoge eisen aan de smaak van deze conceptrassen; de Brix-waarde moet optimaal zijn. Daarop - en op de sappigheid en een goede houdbaarheid van de paprika - hebben we in de afgelopen tien jaar vol ingezet. Inmiddels zijn er Sweet Palermo-rassen met diverse ziekteresistenties, waaronder TM3 en TSWV:0, voor zowel de hightech glastuinbouw in Nederland als voor de teelt in Spanje en Marokko. Ook zijn er rassen met verschillende vruchtgewichten en rijpingssnelheiden; de teler kan dus het ras kiezen dat past bij zijn wensen én bij die van zijn afnemer. Maar uiteindelijk is de smaakbeleving voor de consument altijd hetzelfde; doordat al onze Sweet Palermo-rassen uitgebreid worden gescreend door een consumentenpanel, krijgen kopers gegarandeerd een zoete en sappige paprika.”

Groeiende markt
Het areaal Sweet Palermo zit flink in de lift; in Nederland staat inmiddels zo’n 150 hectare van deze zoete puntpaprika’s. Daarnaast worden deze smaakpaprika’s geteeld in Spanje en Marokko. “Het areaal is de afgelopen twee jaar met ruim tien procent uitgebreid”, zegt Bronswijk. “De markt groeit dus. Dat komt mede doordat wij als Rijk Zwaan fors investeren in de marketing en promotie van het Sweet Palermo-concept. We trekken samen op met retailers om de meerwaarde van deze smaakpaprika onder de aandacht te brengen van consumenten. Dit sorteert effect, daarnaast slaat de smaak aan. En consumenten - en vooral ook kinderen - eten de Sweet Palermo’s heel makkelijk weg. Hij is ideaal om tussendoor te snacken en past ook prima in de broodtrommel.”
Een vergelijkbare ontwikkeling manifesteert zich bij het Tatayoyo-concept, het nieuwste smaakconcept. Rijk Zwaan lanceerde deze premium snackpaprika twee jaar geleden. “Tatayoyo - de merknaam voor het ras Mitayo RZ - onderscheidt zich ook met name door zijn smaak”, zegt Weerheim. “Deze oranje smaakpaprika is zoet en sappig en kenmerkt zich daarnaast door diverse tropische, fruitige aroma’s. Deze aroma’s zijn in geen enkele andere paprika aanwezig. Hierdoor komt de Brix-waarde nog iets hoger uit dan bij Sweet Palermo.” Tatayoyo valt ook op doordat ‘ie kleiner is dan een blokpaprika, maar groter dan een reguliere snackpaprika. “Een gewone snackpaprika weegt 25 tot 30 gram, de Tatayoyo 40 tot 80 gram. Desondanks is deze smaakpaprika heel handzaam en ideaal om te snacken, mede omdat de vrucht weinig zaden in zich heeft. Daarbij past ‘ie ook prima in een broodtrommel.”

Verbreding paprikamarkt
Omdat Tatayoyo nog een relatief jong concept is, is het areaal aanzienlijk beperkter dan bij Sweet Palermo. Bronswijk stelt dat in Nederland ruim 2 hectare Tatayoyo-paprika’s staat. Daarnaast wordt het ras op kleine schaal geteeld in Roemenië, Oostenrijk, Spanje en Noord-Amerika. “Maar we zien dat dit product terrein wint; de Tatayoyo vindt redelijk makkelijk z’n weg naar de consument”, zegt Bronswijk. Al met al weten consumenten de bijzondere smaak van Sweet Palermo en Tatayoyo dus te waarderen. “Smaakpaprika’s zijn in trek en zitten in de lift. En steeds meer Europese retailers willen ermee aan de slag”, zegt Weerheim. “We zijn er zeker van dat deze opmars zal doorzetten. Er is duidelijk behoefte aan smaakvolle paprika’s, die ook nog eens makkelijk uit de hand te eten zijn.” Om die reden zet Rijk Zwaan vol in op de (door)ontwikkeling van smaakconcepten.“
Ook omdat deze concepten helpen om de
paprikaconsumptie te verhogen”, zegt Bronswijk. “De smaakpaprika’s snoepen doorgaans namelijk weinig afzet weg bij de blokpaprika’s. Deze worden meestal niet als snack gegeten, maar verwerkt in diverse gerechten. De smaakvolle paprika’s zijn dus een aanvulling daarop; deze zorgen voor een verbreding van de paprikamarkt.” De veredelaar oriënteert zich niet alleen op de ontwikkeling van nieuwe smaakconcepten, maar ook op de door- ontwikkeling van Sweet Palermo en Tatayoyo. Bronswijk: “Bij Sweet Palermo richten we ons bijvoorbeeld op het creëren van meeldauwresistentie. Bij Tatayoyo focussen we onder meer op rassen met een hogere kilo-opbrengst, andere kleuren en het inkruisen van TM3- en TSWV:0-resistentie. Omdat dit concept nog relatief nieuw is, zijn hier grotere stappen te zetten. Maar investeren in smaakpaprika’s loont; dat blijkt wel!”