BLOG: 'Groots Denken is nodig'
Onlangs startte de ideeënwedstrijd voor de Kas voor de Toekomst, die over enkele jaren de deuren opent op de Westlandse Flora Campus. Verschillende betrokkenen schrijven exclusief op www.kasmagazine.nl een blog. Dit keer Puck van Holsteijn, directeur World Horti Center en HortiHeroes.
In onze regio zijn we tot grootse dingen in staat. We brengen gezondheid & geluk! Samen hebben en ontwikkelen we oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van gezonde voeding, duurzame productie en het verhogen van ieders welzijn. Daarom noem ik onze regio graag ‘Silicon Valley van de Food & Flower Industrie’. Om die oplossingen te bedenken én ontwikkelen heb je ‘participerende’ partners nodig, oftewel actiegericht denken en doen. Dat gebeurt op veel plaatsen in de regio. Onder meer op de drie Horti campussen in Westland, Oostland en Barendrecht. Onze campus in Naaldwijk wordt de komende jaren doorontwikkeld, onder de naam Flora Campus Westland. Dat betekent dat we als World Horti Center nieuwe buren krijgen en verder kunnen groeien, in de vorm van fieldlabs, onderwijs, bedrijfsruimtes en woningen. En één van de buren waar ik zeer nieuwsgierig naar ben is de Kas voor de Toekomst.
Baanbrekende
ideeën zijn nodig
De Kas voor de Toekomst wordt een plek waar wordt samengewerkt aan nieuwe oplossingen voor het tuinbouwcluster. Nu hoor ik je denken: dat gebeurt toch op meer plaatsen? Zeker. Om te beginnen in het World Horti Center, maar natuurlijk ook in bijvoorbeeld Tomatoworld, Proof, bij veel bedrijven, op hogescholen en universiteiten, noem maar op.
Hoe de Kas voor de Toekomst ingericht gaat worden, daar kun jij over meebeslissen! Met ‘De Wedstrijd Die Je Niet Kunt Verliezen’ <link: https://greenportwestholland.nl/start-ideeenwedstrijd-kas-voor-de-toekomst/> dagen we geïnteresseerden, innovators en creatievelingen van binnen en buiten de tuinbouwsector uit om ideeën aan te dragen. Op 17 oktober worden die ideeën gepitcht in het World Horti Center. Ik hoop dat er mooie ideeën worden aangedragen. En vooral: baanbrekende ideeën! Want een plek om bijvoorbeeld een plukrobot te testen, die hebben we al. De Kas voor de Toekomst zou daarom wat mij betreft echt ‘voor de Toekomst’ moeten zijn. Dus baanbrekende ideeën die de tuinbouw naar de dag van overmorgen brengen.
Groots Denken en Groots Werken is dus nodig
Hoe die dag van overmorgen eruitziet, weet nog niemand. Die maken we samen. Daarom hoop ik dat de Kas voor de Toekomst de plek wordt waar we Groots Denken en Groots Werken. Waar ook (of misschien juist vooral) partijen van buiten de sector graag naartoe komen. Zou het bijvoorbeeld niet tof zijn als retailers als Albert Heijn of Jumbo zeggen: daar moet ik bij betrokken zijn voor inspiratie en innovatie over gezonde voeding en duurzaamheid?
Dat vraagt overigens niet alleen om een indrukwekkende binnenkant, met voortdurend baanbrekende ideeën. Ook de buitenkant zou wat mij betreft verbluffend mooi moeten zijn. Een icoon, net als bijvoorbeeld het Museum of the Future in Dubai (een rechtopstaande ring) of dichterbij huis Corpus in Leiden. Dat zijn de gebouwen die je wilt bezoeken!
Ik daag dus iedereen uit: welk op het eerste oog onmogelijke ideeën zouden we mogelijk moeten maken en dat niet concurreert met wat wel al hebben? Wat is nu nog onvoorstelbaar, maar hebben we nodig om echt de Tuinbouw van de Toekomst te ontwikkelen? Stap over je eigen grenzen heen, denk groots, en kom maar op met die ideeën. En dan worden we misschien in de toekomst wel buren.
Ik ben er echt van overtuigd dat dit alleen kan slagen als we iets 'geks-creatiefs-en mega innovatiefs’ neerzetten wat een aantrekkingskracht heeft op talent en heel veel en terugkerende (inter)nationale bezoekers.
Fieldlab
Kas voor de Toekomst
Het Fieldlab Kas voor de Toekomst wordt dé fysieke plek binnen de Greenport West-Holland waar bedrijven, kennisinstituten en overheden programmatisch en precompetitief samen werken aan innovatieprogramma’s voor de mid- en hightech tuinbouw van de toekomst. Het ontwikkeltraject Fieldlab Kas voor de Toekomst wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en is een initiatief van World Horti Center, Vertify, Glastuinbouw Nederland, Tomatoworld, Harry Wubben Flowers en GreenportWest-Holland.