ONGELIMITEERD GROEIEN
Het telen van tomaten en komkommers is een vak apart. Bij The Valley kunnen ze dat als de beste. Maar daar hebben ze wel een grote groep enthousiaste en gedreven medewerkers voor nodig. Harde werkers die elke dag het beste uit zichzelf weten te halen. Zoals Marc (21), Tim (32) en Khalid (29). “Hier wordt niet alles en iedereen in een hokje gestopt.”
Eigenlijk bestaat The Valley nog maar net. Maar achter het bedrijf zit wel een bak aan ervaring. Begin 2023 ontstond The Valley nadat vier topbedrijven met zeven kwekerijen fuseerden. Daarmee behoort The Valley tot de top van Nederland in het telen van tomaten en komkommers. En ambitieus als The Valley is, wil het bedrijf de komende jaren flink doorgroeien van 50 naar 100 ha. Niet gek dus dat er alles aan wordt gedaan om nieuwe medewerkers te vinden en bestaande medewerkers te behouden.
Thuis in de kas
Tim werkt al tien jaar bij het bedrijf. Hij is locatiemanager op vestiging Green Valley, waar komkommers worden geteeld. Hij volgde een sportgerichte opleiding, maar voelde zich toch meer thuis in de kas. “Ik werkte als scholier al tussen de tomaten en ontdekte dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het oogsten.” Na zijn studie bleef hij in de kas werken en mocht hij als teamleider de arbeid organiseren. “En nu ben ik als locatiemanager verantwoordelijk voor de hele locatie, zoals de inzet van medewerkers, arbeidsbegeleiding, investeringen en uiteindelijk ook de financiële prestaties van de locatie. Eigenlijk ben ik dus ‘de ondernemer’ van dit bedrijf, met hele brede verantwoordelijkheden. Waar zijn mensen nodig, waar presteren zij het beste en hoe zorg je voor een optimaal groepsproces? Dat is waar ik mij mee bezighoud.”
Khalid legt een soortgelijk traject af binnen The Valley. Als teamleider is hij aanspreekpunt voor alle uitzendkrachten en scholieren. “Daarnaast doe ik de werving van scholieren en de sollicitatieprocedure. Ik moet ervoor zorgen dat alles goed verloopt op de werkvloer en dat er zo efficiënt mogelijk wordt gewerkt. Ook zorg ik dat alles klaar staat voor de medewerkers, zodat zij hun werk goed kunnen doen. En als je alles goed hebt geregeld, krijg je ook alle vrijheid om nieuwe dingen te bedenken.” Khalid vindt een persoonlijke omgang met mensen belangrijk. “Door interesse te tonen en begrip te hebben voor privé-situaties, creëer je een band met de medewerkers. Het moet niet altijd alleen maar over werk gaan, het persoonlijke aspect telt ook.”
Flinke uitdaging
Marc is sinds twee jaar teeltspecialist. Hij volgde tuinbouwopleidingen op mbo- en hbo-niveau en kwam als 19-jarige stagiair binnen bij The Valley. Na eerst junior teelt te zijn geweest, is hij nu op zijn 21ste al eindverantwoordelijk op teeltgebied. “Ik houd mij bezig met het klimaat in de kas, de gewasbescherming en biologie en ook een stukje energiemanagement. Het is in feite mijn taak om zoveel mogelijk tomaten van een plant af te krijgen en ook nog van de beste kwaliteit.” Best een grote verantwoordelijkheid, erkent Marc. “Het is een flinke uitdaging om al die planten onder je hoede te hebben, want het gaat niet vanzelf. Je moet er hard voor werken, altijd scherp zijn en die verantwoordelijkheid wel kunnen dragen. Maar dat maakt het voor mij juist heel leuk. En omdat ik zo’n belangrijke taak heb, groei ik ook weer verder in dit vak.”
Want, zo vult Tim aan, niemand verwacht van jou dat je altijd alles in één keer goed doet. “Je krijgt hier heel veel vrijheid, niet alles en iedereen wordt in een hokje gestopt. Je kunt jouw werk op jouw manier invullen en bent vrij om de dingen naar eigen inzicht te doen. En natuurlijk maak je dan wel eens een foutje en mag je daarop aangesproken worden, maar daar leer je alleen maar van.” Khalid is het daarmee eens. “Je wordt vrijgelaten om goede ideeën aan te dragen en jouw kwaliteiten op de beste manier in te zetten. Als er een plafond boven je wordt gehouden, kun je niet groeien. Hier is dat plafond er niet. Bij The Valley mag je ongelimiteerd groeien, zolang dat voor jou en daarmee het bedrijf goed is."