Innoveren

Schoner water door ionisatie

“Gooi ‘m d’r maar in…” zei aubergineteler Rob van der Knaap toen hij voor het eerst kennismaakte met de circulatiepomp van FreshWater. En daarbij wees hij meteen op de vuilwatersilo bij kwekerij PandA in Honselersdijk. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ dacht hij daar meteen achteraan, want erg veel vertrouwen in de ionisatietechniek had hij aanvankelijk niet. De resultaten bewijzen echter het tegendeel.

Een energiezuinige circulatiepomp die continu water door een speciale ‘device’ pompt en door ionisatie zorgt voor schoon water met minder algen, minder bacteriën en minder micro-organismen? Rob van der Knaap had er aanvankelijk geen hoge pet van op. "Mij werd verteld dat 'dit apparaat je water ioniseert en structureert, waardoor het geheugen van het water wordt gereset en het weer in zijn oorspronkelijke vorm komt.’ Helemaal begrijpen deed ik het niet, ik vind het lastige materie, maar de belofte dat ik hiermee schoner water kon krijgen en minder waterstofperoxide hoefde te gebruiken sprak me wel aan.” Dus nam hij eerst enkele monsters in de vuilwatersilo, gooide het apparaat erin en nam na tien dagen opnieuw enkele monsters. “En toen zagen we dat het werkte.”

Het apparaat verhuisde vervolgens naar de dagvoorraadsilo en daarna naar het bassin, en elke keer lieten de monsters er geen misverstand over bestaan: het water was drinkbaar geworden. Maar er gebeurde nog veel meer, want op een zekere dag raakte Van der Knaap lichtelijk verontrust toen er ineens een flinke schuimlaag in de mengbak verscheen. Wat was het geval? Het zeil in het bassin was al wat ouder, en in de loop der tijd had zich daarop een flinke laag algen afgezet. En die kwam door het ionisatieproces los. Hans Smaal, consultant bij FreshWater B.V., kent het fenomeen ook van andere proefprojecten. “Een teler belde mij bezorgd op omdat er een halve meter schuim in zijn dagvoorraadsilo stond. In de leidingen tussen zijn bassin en de silo had zich een slijmlaag met allerlei organismen vastgezet. En ja, die kwam ineens los want ons systeem is bio-organisch. De leidingen zijn een stuk schoner.”

'Het werkt: De planten hebben een sterkere textuur en we zien minder virussen'

Minder waterstofperoxide

Het is een natuurlijk proces en geen reden tot paniek. Van der Knaap was wel bezorgd dat al die loskomende algen tot verstopping in zijn waterafgiftesysteem zou kunnen leiden, en monteerde een extra fijn filter (25 micron) om die problemen voor te zijn. Over de proef met de waterionizer, die een klein jaar heeft geduurd, is hij zó te spreken dat hij inmiddels twee nieuwe devices heeft aangeschaft. Hierdoor kan hij ook in een tweede bassin én in de dagvoorraadsilo met deze techniek aan de slag gaan. “Tot nu toe ontsmetten wij het water met gestabiliseerde waterstofperoxide en zilverpennen (zilver ionisatie). Maar je wilt uiteindelijk naar ‘chemieloos’ telen toe. Minder zilvergebruik scheelt bovendien in mijn portemonnee.”

Meer vitaliteit

Minder gebruik van chemische schoonmaakmiddelen is een belangrijke overweging bij telers om over te stappen op ionisatie, zo merkt Hans Smaal in de praktijk. “Reken maar uit, als je aan waterstofperoxide 60 cent per vierkante meter uitgeeft is dat voor een kas van 5 hectare op jaarbasis 30.000 euro. Eén device kost rond de 5.000 euro en daarmee kun je tussen de 2.000 en 3.000 m3 water schonen. Enkele devices in het bassin en in de belangrijkste silo’s – het is ook mogelijk een device direct op de hoofdleiding richting tuin aan te sluiten – kost je rond de 20.000 euro. Dat heb je binnen een jaar terugverdiend.” Met Rob van der Knaap zijn er momenteel nog zo’n vijftig andere telers die waterionizers van FreshWater gebruiken.

De installatie bij kwekerij PandA kostte Van der Knaap geen enkele moeite. “Een extra lang verlengsnoer, dat was het enige wat ik nodig had om de pomp in het bassin te installeren.” Zijn aanvankelijke aarzelingen bij de techniek heeft hij inmiddels laten varen: “Vitaal water in je systeem verkleint de kans op besmetting. We hebben verschillende analyses genomen en zien dat het steeds beter gaat. We hebben geen last meer van crazy roots. De planten hebben een sterkere textuur en we zien minder virussen. Ik denk dat we nog grotere stappen kunnen maken om de voedingswaarde van onze aubergines nog verder omhoog te krijgen. Een vitale plant levert immers ook vitale groente.”

Deel dit artikel
Terug naar artikelen