Innoveren

Cross-sectorale innovaties ontdekken

De startups OPUSWatch en Voltiris hebben een wildcard gewonnen voor de fieldtrip van HortiHeroes naar Lissabon. De wildcards zijn gesponsord door Rabobank. De bank ondersteunt veelbelovende innovaties om daarmee de voedseltransitie te versnellen. OPUSWatch en Voltiris hopen tijdens de fieldtrip inspiratie op te doen, het netwerk uit te breiden en ervaringen te delen.

HortiHeroes, het platform voor talentontwikkeling, innovatie en startups in de Food & Flower industry, houdt in november een fieldtrip naar Lissabon, onder meer naar de Web Summit. Met deze trip faciliteren zij startups, scale-ups, innovators en gevestigde ondernemers om snel en intensief verbindingen te leggen en in korte tijd veel inspiratie op te doen, zegt Fabienne van der Klugt van HortiHeroes. “We willen mensen in de Food & Flower industry met elkaar in contact brengen, maar ook een brug slaan naar talent en technologie van buiten de sector. Op de Web Summit ontmoeten we andere netwerken, waaronder veel startups die bijdragen aan digitalisering en energietransitie.”

Innovaties aanjagen

Rabobank wil als Food & Agri bank een leidende rol spelen in het aanjagen van innovaties en versnellen van transities in de glastuinbouw. De bank beschikt over kennis, netwerk en funding om startups op weg te helpen en aan gevestigde bedrijven te koppelen, zodat die kunnen blijven innoveren, aldus Miranda Ruigrok-Koomen, business development manager bij Rabobank. “We hebben speciale proposities voor start- en scale-ups; dit soort bedrijven vraagt vaak om een andere manier van financiering. Maar minstens zo belangrijk is dat startups en ander talent aan bestaande ondernemingen worden verbonden, om skills en tools te delen en transities verder aan te jagen.”

HortiHeroes en Rabobank hebben een gezamenlijke doelstelling om het netwerk voor start- en scale-ups te ontsluiten. De fieldtrip is daar een voorbeeld van, evenals het HortiHeroes Startup Dinner dat elk jaar in World Horti Center wordt gehouden. Dit soort initiatieven hebben echt effect, aldus Ruigrok. “De meeste startups hebben het idee en de technologie, maar zoeken testlocaties, klanten en kapitaal om te groeien. Daar liggen kansen voor gevestigde bedrijven. Beide partijen hebben elkaar nodig. De fieldtrip kan helpen elkaar te ontmoeten en contacten te leggen. Omdat zo’n reis voor startups kostbaar kan zijn, sponsort Rabobank twee wildcards voor veelbelovende jonge bedrijven.”

'Toegang tot potentiële partners, klanten, media en investeerders'

Slimme wearables

Eén van de twee startups die een wildcard heeft gewonnen, is OPUSWatch. Dit bedrijf van Stefan Persoon en Sebastiaan Zwinkels maakt slimme wearables voor realtime inzicht in arbeidskosten en productiviteit. De twee partners, beiden met een innovatie achtergrond, zijn vier jaar geleden gestart met het innovatietraject. Na twee jaar is een BV opgericht. “Onze innovaties zijn direct toepasbaar in de kas”, vertelt Stefan Persoon. “Met OPUSWatch kan je in een handomdraai waardevolle gegevens vastleggen of ontvangen.” OPUSWatch heeft twee takken van sport: OPUSSmart en OPUSEasy. Met OPUSSmart krijgt de teler inzicht in productie en arbeid. Een slim algoritme herkent oogsthandelingen zodat de productie automatisch wordt geteld. Handgeschreven tellingen en briefjes behoren voortaan tot het verleden, zegt Sebastiaan Zwinkels. “Je hebt accuraat inzicht in de productie die realtime beschikbaar is. Je kunt de oogst realtime aan je voorraden koppelen of gedetailleerde kostprijsberekeningen maken.” Met OPUSEasy kan de teler waar of wanneer hij maar wil taken registreren, vervolgt hij. “Je legt snel en eenvoudig vast aan welke taak of order je werkt of waar je biologie uitzet.”

Energie opwekken in kas

De andere startup met een gewonnen wildcard is Voltiris. Dit jonge bedrijf met Zwitserse roots heeft een techniek ontwikkeld om gewasgroei te combineren met het opwekken van zonnestroom. Het gaat hier om een filter dat de essentiële lichtfrequenties voor gewasgroei doorlaat en de rest van het spectrum omzet in energie, vertelt Kaz Vermeer van Voltiris. “De innovatie kan elektriciteit oogsten zonder dat het gewas in de weg zit. Het maakt verduurzaming in de glastuinbouw mogelijk met bestaand areaal, zonder dat het met de primaire productie concurreert. Daarmee hopen we een oplossing te bieden aan de wens van tuinders om duurzaam te produceren. Met dit systeem creëer je een synergie tussen het opwekken van energie en het telen van een gewas.” De innovatie wordt al in de praktijk toegepast: aan het einde van het jaar verwacht Voltiris zo’n 3.000 modules commercieel

te hebben geïnstalleerd." Tijdens de meerdaagse fieldtrip naar Lissabon en de Web Summit worden relaties voor het leven opgebouwd, weet Fabienne van der Klugt. “Zo’n netwerk biedt mogelijkheden om andere innovators te leren kennen en biedt toegang tot potentiële partners, klanten, media en investeerders.” De Web Summit is één van de grootste techevents ter wereld. De deelnemers kunnen er kennis en inspiratie opdoen, maar het opent ook deuren naar internationale contacten, zowel binnen als buiten de glastuinbouw. “De gedachte vanuit zo’n trip is ook om cross-sectorale innovaties te ontdekken, met nieuwe technieken en verdienmodellen”, aldus Van der Klugt. HortiHeroes organiseert de trip voor de vijfde keer, met eerdere edities naar onder andere Berlijn en Parijs.

Relaties opbouwen

Kaz Vermeer stelt dat de fieldtrip erg nuttig is voor een startup als Voltiris. Als je met een groep een paar dagen op pad gaat, is het eenvoudiger een netwerk op te bouwen en partners beter te leren kennen, zegt hij. “Dat geldt voor andere startups, maar ook voor grotere bedrijven waar je anders moeilijker mee in aanraking komt. Als je een persoonlijke relatie hebt, is het makkelijker om in een later stadium nog eens contact te zoeken. Een startup heeft het hele ecosysteem nodig om z’n product in de markt te zetten. We kunnen van alle kanten support gebruiken: van Rabobank, HortiHeroes, startups en de gevestigde orde. Een goede relatie en samenwerking is voor ons van groot belang.”

Vermeer hoopt op de Web Summit vooral inspiratie op te doen. “Voltiris is een echte hardware club. Ik ben erg geïnteresseerd in ontwikkelingen op andere speelvelden. We willen ons systeem op termijn volledig connected laten draaien. Ik ga een beetje rondkijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.” Sebastiaan Zwinkels van OPUSWatch hoopt tijdens de fieldtrip en op de techbeurs inspiratie en nieuwe inzichten op te doen. “We zitten redelijk goed geworteld in de glastuinbouw, we kennen de sector goed. Voor ons is het interessant om deze reis met gelijkgestemden te ondernemen en andere partijen in het netwerk te ontmoeten en te spreken. Op de Web Summit zelf verwachten we startups en bedrijven tegen te komen die raakvlakken hebben met de technologie die wij gebruiken voor onze producten. Ook willen we meer kennis en ervaring opdoen met werken in de cloud.”

Deel dit artikel
Terug naar artikelen