BLOG: 'Welke oplossingen zijn er nog niet?'
Onlangs startte de ideeënwedstrijd voor de Kas voor de Toekomst, die over enkele jaren de deuren opent op de Westlandse Flora Campus. Verschillende betrokkenen schrijven exclusief op www.kasmagazine.nl een blog. Dit keer Anneke van de Kamp, Bestuurder Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Telers zijn de meest praktische mensen die ik ken. Ze lopen door hun bedrijf, zien iets wat verbeterd moet worden, en pakken dat op. ‘Zo, en nu verder.’ Maar soms is er geen oplossing voorhanden: die oplossing moet dan nog uitgevonden worden. En zulke oplossingen, die gaan we ontwikkelen en testen in de Kas voor de Toekomst. Spannend, niet?
De Kas voor de Toekomst wordt een Fieldlab op de Flora Campus in Westland. Ofwel, een plek voor open innovatie. Een plek dus waar verschillende partijen samenwerken aan de toekomst. Een experimenteerruimte waar bedrijven, studenten, onderzoekers, overheden en ngo’s oplossingen zoeken en ontwikkelen voor de lange termijn.
Een uitdagende locatie ook waar creativiteit voorop staat: dus niet beter doen wat we al deden, maar anders doen, bijvoorbeeld door nieuwe technieken in te zetten, of bestaande technieken op een nieuwe manier gebruiken. Zulke plekken bestaan er al wel in andere sectoren – denk bijvoorbeeld aan Green Village in Delft – maar voor de tuinbouw is zo’n Fieldlab uniek én nodig. Want er zijn grote uitdagingen waarvoor we nieuwe oplossingen nodig hebben.
Open voor
iedereen
De grote vraag is natuurlijk: wat moet er dan precies in de Kas voor de Toekomst gebeuren? Daarvoor hebben we een ideeënwedstrijd bedacht. Tot 7 oktober mogen ideeën worden ingediend. De wedstrijd staat open voor iedereen: van binnen de tuinbouw, uit andere sectoren, studenten, bedrijven, noem maar op. Op 17 oktober mogen die ideeën worden gepitcht tijdens een mooie bijeenkomst in het World Horti Center, de buurman van de Kas voor de Toekomst.
De ideeën die worden ingediend hoeven niet in één klap alle uitdagingen op te lossen. De beste ideeën beginnen immers klein, en groeien verder doordat kennis wordt samengebracht. Denk bijvoorbeeld aan de uitvinding van het elektrisch licht. Wat begon met een klein peertje heeft de wereld veranderd.
De lat lijkt dus hoog te liggen: een invulling bedenken voor de Kas voor de Toekomst. Maar de beste ideeën liggen vaak voor het oprapen. Hoe vaak denk een ondernemer niet ‘daar zouden ze eens iets voor moeten uitvinden’, of een student ‘waarom gebruikt de tuinbouw niet die ene techniek’? Het is vervolgens aan het team achter de Kas voor de Toekomst om zulke ideeën een stap verder te brengen. Dus: kom maar op met die ideeën!
Fieldlab Kas voor de Toekomst
Het Fieldlab Kas voor de Toekomst wordt dé fysieke plek binnen de Greenport West-Holland waar bedrijven, kennisinstituten en overheden programmatisch en precompetitief samen werken aan innovatieprogramma’s voor de mid- en hightech tuinbouw van de toekomst. Het ontwikkeltraject Fieldlab Kas voor de Toekomst wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en is een initiatief van World Horti Center, Vertify,Glastuinbouw Nederland, Tomatoworld, Harry Wubben Flowers en GreenportWest-Holland.