Robuuste, industriële gegevensverzameling
In tien jaar tijd heeft AgriData Innovations flink voet aan de grond gekregen in de glastuinbouw. Het Delftse bedrijf heeft inmiddels 26 camerasystemen draaien, voornamelijk in veredeling, opkweek, sla, chrysant en orchidee. Twee jonge honden hebben mede dankzij het Startup en Scale-up Team van Rabobank hun droom kunnen waarmaken. Ze sturen nu een team van zeventien professionals aan.
Mijn moeder maakt wel eens de grap dat ik in Liverpool niet voor elkaar had kunnen krijgen wat we nu in Nederland doen. En ik denk dat ze gelijk heeft.” William Simmonds, die samen met studiegenoot Lucien Fesselet startte met AgriData Innovations (ADI), voelt zich als Engelsman als een vis in het water tussen glastuinbouwondernemers in Nederland. “Hier krijg we mensen enthousiast en voelen we ons welkom. Ondernemers zijn hier gewend om samen naar oplossingen te zoeken.”
Vliegende drones
Die oplossingen liggen in de richting van data verzamelen en verwerken. “Lucien en ik begonnen met vliegende drones bij Bunnik Plants in Bleiswijk. We probeerden met camera’s ziekten en plagen te detecteren met als doel ze eerder te zien dan het menselijke oog. We maakten plattegronden van aantastingen. Na een paar jaar, in 2018, hebben we ons idee voorgelegd aan YES!Delft, het validatieprogramma dat is gelieerd aan TU Delft. En met succes.” Yes!Delft is al vanaf het begin partner van dit programma, vertelt Fabian Groeneveld. Hij is Startup & Scale-up Banker binnen het Startup & Scale-up team van Rabobank, een toegewijd team dat snelle, meestal technologisch gedreven innovatieve bedrijven helpt te groeien. “Onze missie is om bij te dragen aan hun groei en succes. Dat doen wij door het beschikbaar stellen van ons internationale netwerk, onze kennis en financieringsoplossingen in verschillende fases.”
Dat is best een bijzondere constructie. De Rabo Innovatie Lening (RIL) is een lening voor startups in een vroege fase. Het is een kick-start naar de markt. De bank vestigt geen zekerheden. Vanaf het begin betaal je rente, maar de aflossing gaat pas na twee jaar in. Starters kunnen het geld volledig voor hun onderneming gebruiken. De volledige aflossing verloopt over een periode van zeven jaar. In oktober 2018 heeft AgriData Innovations startkapitaal ontvangen.
Robuuste, industriële systemen
Dat aanbod pakten Simmonds en Fesselet met beide handen aan. “Het bood ons de mogelijkheid om er voor te gaan. We konden ons daarmee fulltime richten op onze onderneming”, legt Simmonds uit, die daardoor kon stoppen met bijbaantjes. Ze waren er inmiddels wel achter dat ze de drones gingen vervangen door meer robuuste, industriële systemen. Camera’s, bevestigd op een spuitrobot, een servicewagen of op een transportrobot. Zo komt de apparatuur ook op iedere plek in de kas. Daarnaast heeft het bedrijf de Seedling Scan Pro ontwikkeld. Hiermee kun je digitaal zaailingen scannen en analyseren. Dit apparaat komt goed van pas op veredelingsbedrijven en bij plantenkwekers en het spaart enorm veel handwerk uit. Het team ontwikkelt nu ook een Seedling Scan app waarmee ze wereldwijd digitale beoordeling kunnen opschalen.
Samen ontwikkelen
Inmiddels bestaat het team uit zeventien mensen, waaronder bedrijfsontwikkelaars die de waarde voor klanten maximaliseren met zowel hardware als software. Ze focussen op robuuste, industriële gegevensverzameling. Daarnaast is er een cloudsoftwareteam dat zich richt op het analyseren van de verzamelde data, het integreren ervan bij klanten en partners, en het optimaliseren van de presentatie. Het bedrijf leert en ontwikkelt samen met ondernemers. Zo heeft het bij Zentoo-teler Leen Middelburg Chrysanten een camera op de spuitrobot gemonteerd.
Simmonds: “We kunnen gewassen realtime monitoren en cruciale gegevens over de groei te verzamelen. We meten lengte, bladoppervlak, knop- en bloemdiameter, voor optimalisatie van het QMS (Quality Management System) van Delphy. We krijgen zo inzicht in de ontwikkeling van de gewassen en helpen bij het verbeteren van de teelt.” In het project CHIP werkt ADI samen met Royal Brinkman en Van Iperen. Hier ligt de nadruk op plaagdetectie en optimaliseren van biologische bestrijding, met als doel het middelenverbruik omlaag te brengen. Bij Ter Laak is een camera gemonteerd op een transportkraan van Bosman van Zaal, waarmee de bloemrijpheid wordt gemonitord. We willen niet alle disciplines zelf beheersen, maar een deel zijn van de keten” licht Simmonds toe.
Een belangrijk moment van versnelling was het contact met angel investors (vermogende particulieren). “We hebben veel te danken aan John Ammerlaan, voorheen Plantize. Als pionier zag hij de potentie en had vertrouwen in ons. Hij heeft samen met zijn netwerk in ons geïnvesteerd. Als Rabobank ons niet had geholpen met een innovatie lening was het toch een moeilijk verhaal geworden”, legt Simmonds uit. “Samen met aanvullende subsidies maakt dat waar we op dit moment staan; break-even.” Simmonds is nuchter. Hij weet dat er nu winst moet worden gemaakt. Daarvoor zal hij de grenzen over moeten, Europa lokt. “We zijn optimistisch. Vijf jaar ondernemen schijnt een goed signaal te zijn voor succes. We zijn dat punt al voorbij.”
ZONDER INNOVATIE GEEN RENDABELE GROEI
Onder maatschappelijke druk ontstaan mooie innovaties. De herkomst van onze producten wordt steeds belangrijker, weet Remon Blok, directeur Food & Agri Rabobank Zuid-West. Ontsluiten van data kan een hulpmiddel zijn bij transparantie in de keten. Duurzaamheidsrapportage (CSRD), het klimaatakkoord van Parijs, waterkwaliteit, CO2-reductie, middelenverbruik en arbeid. De Food & Agrisector staat voor veel uitdagingen. “Daar kun je alleen een antwoord op geven via innovatie”, vindt Blok. “Nieuwe technieken als robotisering en visiontechnologie zijn daarbij belangrijk. Als je met camera’s eerder plagen kunt ontdekken heb je minder middelen nodig om ze te bestrijden. In onze Agrofoodvisie 2040 beschrijven we de trend naar opschaling. Voor de omvang die dan ontstaat heb je middelen nodig om processen onder controle te houden. Ook bewegen we richting duurzame bedrijfsvoering. Als bank zijn we een voorstander van innovatie en nemen daar graag het voortouw in. We pakken ontwikkelingen op waar potentie in zit, want dat gaat de sector helpen. We helpen startende ondernemers door de ‘valley of death’ heen, de fase tussen start en opschalen naar succesvol ondernemen. AgriData Innovations is daar een goed voorbeeld van. Maar het allerbelangrijkste doel van onze Startup & Scale-up Team is om jonge ondernemers kansen te geven en ze te koppelen aan ervaren ondernemers. Het gaat uiteindelijk niet alleen om geld lenen, maar om het opbouwen van kennis en netwerken. Dat is een rol die we als bank graag op ons nemen.”