Werken&Leren

Kas voor de Toekomst: Passie voor innovatie

Hoe ziet een kas er over enkele jaren uit? Skytree, Thermeleon, Voltiris en FOTONIQ hebben daar een duidelijk beeld van. Met elkaar wonnen zij onlangs de ideeënwedstrijd van het Fieldlab Kas voor de Toekomst. De standaard Venlo-kas is een groot succes, maar om klimaatneutraal te worden is er echt radicale innovatie nodig. Samen willen zij dat versnellen. Amanda, Jildou, Kaz en Bob geven de startups een gezicht en laten zien hoe uitdagend de sector is voor wie het verschil wil maken.

MEER WETEN OVER FIELDLAB
KAS VOOR DE TOEKOMST?

LEES HET HIER!

JILDOU, THERMELEON:
Thermeleon ontwikkelde een Warmtebatterij die de kas ’s nachts duurzaam verwarmt, en overdag duurzaam koelt. Het laadt op met het ‘gratis’ overschot aan warmte. Met een significante reductie van de energievraag én een duurzamere kas als gevolg. Jildou (30) is oprichter. “Telers zijn slimme technische mensen met een enorme passie voor wat ze doen. Wetenschappers blijven soms te veel steken in het theoretische, terwijl telers een zesde zintuig hebben voor het gewas en alle parameters in de kas. Onze Warmtebatterij past in het logische denken van de teler, daarom is er ook veel bereidheid om daarover in gesprek te gaan.” De samenwerking met Skytree, Voltiris en FOTONIQ geeft extra energie, meent Jildou. “Met een individuele oplossing raak je nooit de totaaloplossing die een kas nodig heeft. Met elkaar kunnen we de Kas voor de Toekomst in één keer naar een hoger level tillen. Dat lukt niet in je eentje. Samen kunnen we een gevoel van urgentie creëren en grotere stappen maken.”

AMANDA, SKYTREE:
Skytree heeft een methode ontwikkeld om CO2 op locatie bij de teler uit de buitenlucht op te vangen. Met Direct Air Capture-machines krijgen telers een milieuvriendelijke alternatief voor fossiele CO2-bronnen. Amanda (28) ging dit jaar aan de slag bij Skytree, omdat ze wil bijdragen aan de transitie naar een groenere wereld. “Met onze innovatie kunnen we een grandioze impact hebben op de tuinbouw wereldwijd. Verandering is spannend, maar de reacties uit de sector zijn heel positief. Nu is het aan ons om het te implementeren.” Bij de Kas voor de Toekomst draait het volgens Amanda om systeemintegratie. “Vervang je de WKK, dan vervang je niet alleen CO2, maar ook warmte en energie. Dus hoe ontwikkel je samen met andere partijen een complete oplossing die open innovatie omarmt? Dat is het uitgangspunt van onze samenwerking met de andere drie partijen. En hopelijk sluiten daar nog mee partijen bij aan.”

'Samenwerking geeft extra energie'

BOB, FOTONIQ
Met PAR+ biedt FOTONIQ een duurzame spraycoating die ervoor zorgt dat zonlicht diffuus wordt gemaakt. Zo worden licht en temperatuur gelijkmatig, horizontaal en verticaal, verdeeld in de kas. Telers worden zo in staat gesteld om bijvoorbeeld schermdoeken langer open te laten en ramen langer gesloten. Met als resultaat dat er meer licht binnengelaten kan worden en CO2 kan worden vastgehouden. “Er is veel aandacht voor onze innovatie”, zegt Bob (36). “Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om verandering teweeg te brengen in de manier waarop mensen werken. Kassen worden gebouwd om lang mee te gaan, innoveren in een vast gegoten model blijft een uitdaging. Daar lopen net als wij ook andere startups tegen aan. De Kas voor de Toekomst creëert een blueprint voor het meest optimale systeem. Dit vraagt om een systeemverandering die continue innovatie mogelijk maakt. Het wordt een flexibel plug-and-play alternatief, waarin kassen niet langer voor dertig jaar vaststaan, maar voortdurend kunnen evolueren. Zo versterken we elkaar en zorgen we dat de sector wereldwijd competitief blijft.”

KAZ, VOLTIRIS:
Voltiris heeft ‘s-werelds eerste zonnepanelen ontwikkeld voor in de kas. Met een slimme filter worden alle kleuren zonlicht doorgelaten die nodig zijn voor het gewas en wordt de rest omgezet in duurzame energie. Op deze manier kunnen telers alle energie die ze nodig hebben voor hun kas zelf opwekken. “Lekker duurzaam én goed voor de portemonnee”, geeft Kaz aan. “Het is een innovatie die al in de praktijk wordt toegepast.” De Nederlandse tuinbouw is volgens Kaz enorm hightech en innovatief. “Tegelijkertijd kan het wat ons betreft nog wel een tandje harder. Er zijn zeker koplopers, maar ook bedrijven die door de luxe positie die we in Nederland hebben, blijven vasthouden aan hoe het was. Wij proberen daar een nieuwe impuls aan te geven.” Startups kunnen daar volgens Kaz aan bijdragen. “Er wordt op zoveel verschillende onderwerpen geïnnoveerd, voor telers is het lastig om dat allemaal bij te houden. Door elkaar op te zoeken, zoals wij nu doen binnen de Kas voor de Toekomst, kunnen we werken aan een overzichtelijke totaaloplossing en kunnen we nog meer impact maken.”

NET ALS JILDOU, AMANDA,
BOB EN KAZ
IN DE
GLASTUINBOUW WERKEN?
LEES HIER MEER!

Deel dit artikel
Terug naar artikelen